Τι έχουμε να περιμένουμε από την σημερινή παρουσίαση της Apple;

Με μία φράση: όλα και τίποτα!

Η Apple διατηρεί ένα πέπλο μυστικότητας γύρω από τα προϊόντα της, είτε αυτά αφορούν υλικό ή λογισμικό και σπάνια ανακοινώνει κάποιο από αυτά προτού αυτό είναι σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει. Ως εκ τούτου, η παρουσίαση η οποία θα παρακολουθήσουμε σε λίγες ώρες είναι απρόβλεπτη και ίσως αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε ξανά μία σύντομη αναφορά στις ενέργειες της εταιρείας όσον αφορά την αγορά των φορητών (συσκευών, υπολογιστών). Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση εάν ανακοινωνόταν και επίσημα η ανανέωση της σειράς των MacBook Pros, η οποία φημολογείται ότι θα λάβει χώρα εντός του μήνα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Σίγουρα θα έχουμε και μία αναφορά στις πωλήσεις των iPhones και iPads οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Το iPad πιθανολογώ ότι θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης. Σίγουρα η ημερομηνία, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία της συσκευής, δεν μπορεί να έχει προκύψει τυχαία. Θεωρώ ότι στην σημερινή παρουσίαση η Apple θα μας δείξει πως ακριβώς βλέπει η ίδια το iPad ως συσκευή. Τον Ιανουάριο πήραμε απλά μία πρώτη γεύση ενώ η έκδοση 3.2 κατά την γνώμη μου δεν είναι παρά μία «beta» έκδοση του λειτουργικού με το οποίο θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει η πρώτη γενιά iPads. Εάν οι φήμες για background tasks ισχύουν τότε πιστεύω ότι θα δούμε τις δυνατότητες να επιδεικνύονται σε κάποιο iPad και όχι στο iPhone. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των ενοποιημένων folders και άλλων βελτιώσεων οι οποίες θα προσδώσουν ίσες αποστάσεις στο iPad μεταξύ του iPhone και του MacBook. Αυτή τη στιγμή, κατά την προσωπική μου άποψη, το iPad βρίσκεται πλησιέστερα σε κάποιο smartphone παρά σε ένα laptop και νομίζω πως αυτός δεν είναι ο απώτερος στόχος της Apple για το προϊόν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κυκλοφορήσει κάποια φήμη η οποία θέλει την Apple να διευρύνει την αγορά του iPhone OS προσθέτοντας και μία ενδιάμεση συσκευή μεταξύ του iPhone και του iPad. Το θεωρώ απίθανο να συμβεί. Μία συσκευή με διαγώνιο οθόνης 5» δύσκολα μεταφέρεται (σε αντίθεση με ένα iPhone) και δεν προσφέρει ικανοποιητικό χώρο για λειτουργικότητα (σε σχέση με ένα iPad). Ήδη η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατάτμησης των εφαρμογών σε δύο διαφορετικές διαστάσεις, η προσθήκη και τρίτης (χωρίς μάλιστα αποδεδειγμένη χρηστικότητα) θα ήταν αυτοκτονία.

Όσον αφορά τα iPhones, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να μην δούμε να ανακοινώνεται η ενσωμάτωση της εφαρμογής iChat στην επόμενη έκδοση λειτουργικού. Το ίδιο ισχύει και για τη δυνατότητα εκτέλεσης διεργασιών στο περιθώριο. Ωστόσο, η μη ανακοίνωση δεν αποκλείει την ενσωμάτωση τους, δεδομένου ότι ως λειτουργίες θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του iPhone επόμενης γενιάς εξ αιτίας του ταχύτερου επεξεργαστή, της μεγαλύτερης αυτονομίας και της (φημολογούμενης) ενσωμάτωσης εμπρόσθιας κάμερας. Οι καινούριες συσκευές iPhone θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι και μέχρι να κυκλοφορήσουν θα δοθεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα στους δημιουργούς για να αναπτύξουν εφαρμογές οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τα καινούρια χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και αν τελικά η Apple θα κλείσει τον κύκλο ζωής για ορισμένες από τις πρώτες συσκευές με iPhone OS. Το iPhone 2G δεν υπολείπεται σε επεξεργαστική ισχύ του iPhone 3G και είναι νωρίς για να σταματήσουν οι αναβαθμίσεις για το δεύτερο. Ωστόσο, το καινούριο λειτουργικό σύστημα αναμφίβολα θα εκμεταλλευτεί περαιτέρω τις δυνατότητες των ταχύτερων επεξεργαστών του 3GS και του iPad (A4) και ίσως γι’ ακόμη μία φορά δούμε την παράλειψη κυρίαρχων χαρακτηριστικών μεταξύ ίδιων εκδόσεων του λειτουργικού σε διαφορετικές συσκευές.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του iPhone OS. Το App Store με τις χιλιάδες εφαρμογές και τα push notifications έχουν δημιουργήσει κάποιες ξεχωριστές ανάγκες όσον αφορά τη χρήση της συσκευής και είναι καιρός η Apple να διαφοροποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό για να καταστήσει τη συσκευή (iPhone) πιο λειτουργική. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα βελτιωμένο σύστημα ενημερώσεων και ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στο springboard και στην lock screen. Αυτό που δεν θέλω με τίποτα να δω (και αν κρίνω από το iPad μάλλον δεν θα προκύψει) είναι lock screens συνωστισμένες με πληροφορίες. Δεν με ενδιαφέρει τι καιρό θα κάνει σε μία βδομάδα από σήμερα, ούτε πρόκειται να κάτσω να απαντήσω σε κάποιο mail από την πρώτη οθόνη της συσκευής μου. Απλά θέλω να έχω τη δυνατότητα να δω με κάποιο καλύτερο τρόπο τις αναπάντητες κλήσεις, τα μηνύματα και τις ενημερώσεις μου.

Τέλος, από τη σημερινή παρουσίαση περιμένω να δω κάποιες βελτιώσεις σε υπηρεσίες. Όσον αφορά το mobileme, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και η προσφορά των iPads με χωρητικότητες 16, 32, 64GBs δείχνουν ότι η Apple λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της το «σύννεφο» για την διατήρηση και αποθήκευση πληροφοριών. Το ίδιο ισχύει και για το iWork.com. Βρίσκεται ακόμη σε φάση beta και αυτό είναι μία δικαιολογία, ωστόσο ο ανταγωνισμός με το Google Docs εντείνεται και θα πρέπει σύντομα η Apple να παραδώσει μία ολοκληρωμένη υπηρεσία. Η απόκτηση της LaLa μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι θα δούμε να μεταφέρεται στο σύννεφο ολόκληρο το iTunes με όλα τα θετικά επακόλουθα μίας τέτοιας μετακίνησης. Και πάλι, οι μικρές χωρητικότητες στο iPad αφήνουν να εννοηθεί ότι θα έχουμε ασύρματη πρόσβαση στα δεδομένα μας, μέσα από το σύννεφο.

Δεν μπορώ καθόλου να σκεφτώ πως η Apple στοχεύει να προσαρμόσει την απόκτηση της εταιρείας διαφημίσεων Quattro στο «οπλοστάσιο» της, νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της παρουσίασης. Σίγουρα θα δούμε στους επόμενους μήνες πολύ εντονότερο ανταγωνισμό μεταξύ του iPhone OS και του Android, το οποίο ωριμάζει διαρκώς. Ίσως δούμε και μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση της Apple από την Google και αντικατάσταση του Google maps στις συσκευές με κάποια εφαρμογή navigation η οποία πιθανόν να έχει προκύψει από άλλη μία πρόσφατη εξαγορά της Apple, αυτήν της PlaceBase.

Με τις συνεχείς διαρροές πληροφοριών και την πορεία της αγοράς, είναι πλέον δύσκολο να δούμε να παρουσιάζονται καινούρια χαρακτηριστικά τα οποία θα μας εκπλήξουν. Ελπίζω όμως ότι θα υπάρξει και αυτή τη φορά.. «one more thing» το οποίο θα μας στείλει για ύπνο με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης! 🙂


Explore posts in the same categories: Χωρίς κατηγορία

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: